Wat is Taekwondo?

Taekwondo is een sport voor het totale lichaam, want men moet alle spieren en gewrichten bewegen. Om diverse redenen kunnen mensen toegewijde sportbeoefenaars worden : om zich te kunnen aanpassen, aan hun omgeving, om op een gezonde manier te leven of uit het respect voor het leven.

Bovendien voelt men vaak de innerlijke behoefte om lichaam en geest op harmonieuze wijze en goed uitgebalanceerd op elkaar te laten inwerken . Taekwondo is een sport die op traditionele wijze aan deze behoeften kan voldoen door middel van een goed geordend trainingssysteem, dat precies aansluit op het innerlijk en het uiterlijk van de mens en zijn omgeving.

Taekwondo is een samenstelling van systematische,   wetenschappelijk verantwoorde en sterk met elkaar verbonden handelingen om alle delen van het lichaam te bewegen. Taekwondo is daarom essentieel voor de opbouw en het goed laten functioneren van het totale lichaam .

De wapens van Taekwondo

Taekwondo kan de belangrijkste gewrichten van het lichaam veranderen in wapens, zodat men zijn bekwaamheid kan gebruiken om zichzelf tegen een onverwachte aanval. Vuisten veranderen in hamers, vingertoppen in scherpe speerpunten, de zijkant van de hand in het lemmet van een mes en de voeten kunnen het effect hebben van grote ijzeren hamers.

Om zulke effecten te sorteren zijn er basismethoden om vuisten, de hand, het been en de voet in wapens te veranderen, en ook handelingen om deze lichaamswapens in beweging te zetten.

Er zijn diverse vormen die bewegingspatronen snel met elkaar verbinden, om de wapens naar rechts, links, naar voren en naar achteren te bewegen bij verdediging of aanval.

Er zijn vaste drie-staps reeksen van blokkeringen, stoten, trappen en ook enkelvoudige handelingen. Nadat de fundamentele vastgestelde aktiekeeksen diepgaand zijn ingeoefend, zijn de studenten klaar om het vrije gevecht te gaan leren en dat is zo gevaarlijk dat zij beschermers moeten dragen voor de vitale delen van het lichaam.

Taekwondo is een sport waarbij zoveel krachten ontketend worden, dat het gevaarlijk is er met iemand mee te gaan experimenteren, daarom demonstreren experts hun kunnen op stenen, dakpannen en houten planken.

De verschillende vormen van Taekwondo

Taekwondo bestaat uit enkele onderdelen:

  • Stijlvormen
  • Stapsparring
  • Sparring (full-contact)
  • Hosinsul (zelfverdediging)
  • Kussentrappen                          
  • Breektechnieken

 

Taekwondo is voor iedereen, Jongens/mannen meisjes/vrouwen , je bent nooit te oud om aan Taekwondo te beginnen.     

Wat is Hapkido?

Hapkido is een methode van zelfverdediging die gedurende eeuwen is ontwikkeld in het oude Korea.
Hapkido onderscheidt zich van vechtsporten, doordat het in zijn geheel is gericht op zelfverdediging.
Het woord Hapkido bestaat uit drie delen : Hap, Ki en Do. Hap betekent coördinatie en harmonie, Ki staat voor de essentie van de innerlijke kracht, en Do is de kunst, de weg of de manier waarop.

“De kunst van de gecoördineerde kracht”
Hapkido is gebaseerd op de filosofie dat de bewegingsenergie van de tegenstander zo gestuurd kan worden dat deze tegen hem is aan te wenden. Door de grote verscheidenheid aan technieken is de hapkido leerling in staat om zich in bijna elke situatie te verdedigen .

Wat word beoefend bij Hapkido?

Nak Bup : dit zijn valoefeningen (valbreken)

Bal Chagi : Dit zijn traptechnieken ,er zijn trappen bij die anders zijn als bij het Taekwondo en ook anders worden uitgevoerd.

Kwon Bup: Dit zijn slag-en stoottechnieken . Kwon Bup in kan onderverdeelt worden in Dan shik kwon bup en Chun hwa kwon bup  . De eerste zijn eenvoudige technieken  die meestal door beginners  worden beoefend, de tweede worden door dangraden beoefend (zwarte band) en zijn een stuk ingewikkelder .

Kyok Ki Do Bup: In dit onderdeel worden hapkidotechnieken toegepast in het vrijegevecht waar bijna geen regels worden toegepast. Kyok Ki Do Bup kan ook uitgevoerd worden als een demo gevecht.

Ho Shin Do Bup : Dit zijn technieken tegen vastpakken ,slagen ,stoten, klemmen en trappen

Byong Sul Do Bup : Wapentraining met onder andere Kum (zwaard) Dan bong (korte stok) Jang bong (lange stok )

Kumdo, de weg van het zwaard

Kumdo is een oude Koreaanse zwaardkunst die is ontwikkeld uit het Hwarangdo.

Het bijzondere in de Koreaanse zwaardkunst Kumdo, hierin vind men de veelzijdigheid die een grote geestelijke gedachte heeft .

 

De geschiedenis van de zwaardkunst in Korea begon ca. 3000 jaar geleden. Verschillende archeologische aantekeningen tonen dit aan, dat het zwaard sinds jaren een belangrijke rol in Korea heeft gespeeld. Het zwaard werd in deze tijd hoofdzakelijk als verdediging gebruikt in de tijd van de drie koninkrijken, dit waren Koryo ,Shilla en Paekche , hier werden door de Hwa-Rang, krijgers van de Shilla dynastie de zwaardkunst Bongook-gumbup ontwikkeld. Dit soort van krijgers zouden in onze tijd als elitesoldaten beschouwd worden. Ze waren perfect opgeleid in mesgevecht,Boogschieten, Zwaardvechten, maar ook in Hypnose en Acupunctuur, en in natuurgeneeskunde .

 

De krijgers van alle drie de koninkrijken hebben een gemeenschappelijk doel, Hun leven was door een streng moraal en discipline gekenmerkt. Hun erecode was verbluffend. Het verplichte hun  moed,loyaliteit en gerechtigheid .

Naar enkele honderden jaren en met talloze politieke gebeurtenissen, werd de zwaardkunst met en met alleen voor het leger toegestaan.  Hier werd deze Kunst meestal door enkele personen geleerd en beoefend.

In het jaar 1896, de tijd van de modernisering, werd de zwaardkunst bekend als Ghihuck-Gum en werd bij de nieuw opgerichte politieacademie als plicht training beoefend.  Van dit tijdpunt werd Kumdo , als sport en karakterontplooiing beoefend.

Sinds de vorige eeuw bestaan oefenwapens uit bamboe, eikenhout en aluminium .

Kumdo is een fysische als een psychische uitdagende vechtsport

Het Kumdo en Jangbong word bij de Hapkido groep van Cheon-Kwon beoefend.